nedjelja, 14. listopada 2012.

Jabuka na tri slatka načina

Sezona je jabuka :) 
Kada doma imate oko 100 stabala jabuka, stalno ih glockate, cijedite u sok i, naravno, pečete kolače!


Svi znamo kako se jabuke jedu, i kako se od njih dobiva sok, pa ću to preskočiti :P
Ali ću vam zato natipkati 3 recepta za kolače s jabukama koji se u mojoj obitelji iznova i iznova peku i svi ih vole.

PITA OD JABUKA

40 dag brašna
25 dag margarina
9 dag šećera
3 velike žlice kiselog vrhnja
1 i pol žlica ruma

1/2 kg jabuka
7 dag šećera
cimet
2 vanilin šećera
3 žlice krušnih mrvica
grožđice po želji

Pomiješa se brašno sa šećerom, doda se margarin isjeckan na kockice i sve se dobro rukama "smrvi". Zatim dodamo kiselo vrhnje i rum i zamijesimo glatko tijesto. Ako je premekano, dodamo još mrvicu brašna. Zamotamo u foliju i stavimo u hladnjak na pola sata da odmori.
Jabuke ogulimo (čak i ne moramo ako su domaće i nešpricane). Izvadimo tijesto iz hladnjaka i prepolovimo ga. Prvu polovicu razvaljamo na veličinu protvana (hm, onaj protvan srednje veličine) i položimo je na dno. Malo bocnemo vilicom. Pospemo po dnu krušne mrvice. Naribamo jabuke direktno na tijesto i ravnomjerno rasporedimo. Pospemo šećerom, vanilin šećerom, cimetom i grožđicama. Razvaljamo drugi dio tijesta i prebacimo ga po nadjevu. Opet nabockamo vilicom i pospemo kristal šećerom prije pečenja. Pečemo dok lijepo ne porumeni, na 180 stupnjeva. Ako želite, možete preko jabuka posuti i malo mljevenih oraha ili mljevenog rogača. 
Pita je, naravno, najfinija topla :)




KOLAČ OD JABUKA I ROGAČA

5 jaja
3 šalice šećera
2 šalice ulja
2 šalice brašna
1 šalica mlijeka
12 velikih žlica mljevenog rogača
10 dag groždica
5 naribanih jabuka
1 prašak za pecivo

aha, šalica :) to vam je ona najmanja za kavu, evo slikica kao prilog :)



čokoladna glazura (150 g čokolade + 3 dag maslaca + 2 žlice mlijeka + 2 žlice vode)

Jaja razdvojimo, žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke pomješamo sa šećerom i pjenasto izradimo. Dodajemo redom ulje, brašno s praškom za pecivo, mlijeko, rogač, grožđice i ribane jabuke. Na kraju lagano umješamo snijeg od bjelanjaka. Protvan namastimo i pospemo brašnom i ulijemo smjesu. Kolač pečemo na jedno 180 stupnjeva. Gotov je kada ga probodemo čačkalicom, a za nju se ništa ne hvata. Dosta je težak i sočan, pa pazite da vam ne ostane prijesan. 
Dok se peče, otopite čokoladu sa svim ostalim sastojcima i prelijte je na vruć kolač. Meni je najfiniji dok je još topao, ali nije ni poslije loš :)



Ovako izgleda recept u maminoj staroj bilježnici, koju sam ja ispisivala dok sam imala jedno 10 godina :) Kao što vidite, došlo je do promjena u receptu, zahvaljujući rastu obitelji i kolačoljubaca :)



KOLAČ S JABUKAMA I PUDINGOM

Biskvit:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Nadjev:
3 pudinga od vanilije
10 žlica šećera
1,5 litra vode
jabuke narezane na kockice

2 šlaga

Za biskvit izradimo žutanjke sa šećerom, dodamo im naizmjence brašno s praškom za pecivo i izrađene bjelanjke. Ispečemo.
Za nadjev jabuke izrežemo na kockice. Ne znam točno reći koliko jabuka jer to radim napamet, ali recimo onoliko koliko treba da ih pokrije ova litra i pol vode, nešto manje. Stavimo ih dakle u vodu, dodamo šećer i kuhamo dok ne omekšaju. Kada je kuhano, procijedimo. Puding razmutimo s malo hladne vode. Jabuke usitnimo mikserom i ponovno sjedinimo sa sokom od kuhanja. Vratimo to na vatru i pustimo da opet prokuha, te skuhamo pudinge u toj smjesi. Kuhamo jedno 5 minuta. Zatim tu vruću smjesu prelijemo preko biskvita i pustimo da se sve dobro ohladi. Kada je hladno izradimo dva šlaga sa šećerom po želji i premažemo preko kolača. Dooooobroooooo ohladimo!
Slikicu za ovaj kolač nemam, jer ne stignem pofotkati :)

I kaj još obožavam s jabukama su jabuke u šlafroku. Obavezna poslastica u jesenske dane kada mi dečko dolazi :) Jabuke izrežemo na kolutove (izvadimo srž), pospemo ih šećerom i cimetom, uvaljamo u tijesto za palačinke (koje mora biti gusto) i ispržimo u dubokom ulju. Pospemo šećerom u prahu i to je to!

Koji je vaš omiljeni kolač s jabukama i volite li ih u kolačima?

Broj komentara: 13:

  1. Lenja pita (za lenje domacice :))..varijacija na temu ove tvoje prve :)
    Ja ih ipak najvise volim sveze :

    OdgovoriIzbriši
  2. jako volim jabuke, i kolače s njima:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Kolači su super, mislim da ću probati napraviti pitu ovih dana...I super si sve fotografirala, jako je lijepo aranžirano sve, ovaj stari recept mi je posebno simpatičan, ispričao bi sigurno koje lijepe obiteljske priče...

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam luda za voćem , ali volim pojesti pa i jabuke.Osobito domaće,sočne,ne preslatke...Baš mi nekada dođe pa pojedem previše..Nikako naći mjeru:ili ih ne jedem ili navalim ko` luda!!!Kolači s jabukama, hm?! Ne mogu reći da sam luda za njima , ali kada zamirišu ,opet navalim!!!Najviše volim štrudlu.Jednom sam pila jabučni ocat s medom i domaći sok od jabuka( naravno, odvojeno), savršenstvo!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako mi se sviđaju ovi kolači, posebno zadnji :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Post mi miriše na toplo i domaće ;) Jako mi se sviđa header, zaboravih ti reći.

    OdgovoriIzbriši
  7. bakina pita od jabuka <3 a nisu ni štrukli loši :D
    mada, od sveg voća nekak najviše volim višnje u kolačima :)

    OdgovoriIzbriši
  8. joj što volim ove stare tekice! savršeni ti receptići, ja jako volim jabuke u desertima, iako ih ne volim same. ova pita je prekrasna!

    OdgovoriIzbriši
  9. Mi imamo i puno više od 100 stabala pa te kužim. I volim i uživam peći kolače s jabukama.

    OdgovoriIzbriši
  10. Supeer post,bas volim da pravim kolace i ovaj cu uskoro da isprobam i obradujem mamu :))

    http://mypersonalclosetbysamra.blogspot.com/

    <3

    OdgovoriIzbriši
  11. Joj koji recepti predivni,ne znam koji mi je bolji,obožavam ove starinske kolače sa jabukama:)..imam osjećaj da mi sve miriše po kolačima..

    OdgovoriIzbriši
  12. Kolači s jabukama nom nom nom nom :D

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...