četvrtak, 22. studenoga 2012.

Sretan rođendan, tata!

Danas mi je tata navršio 54 godine i kao i svake godine do sada iznenadili smo ga tortom i poklonom :)

Bio je to cijeli evil plan kako da tata ne skuži što mu se priprema. Mislim, nije glup da ne zna da svake godine izvodimo cijelu "tajnu" predstavu s pripremanjem posebno svečanog ručka i torte. Ali držimo se još uvijek ideje o iznenađenju :)

I tako sam ja jučer popodne došla iz Zagreba s hrpom finih namirnica za tortu, doma se presvukla i otišla kod bake i dede pod izlikom da se teti pokvario laptop i idem vidjeti što s time :P

Bacila se na posao zajedno s tetama, bakom i sestrom pod budnim dedinim okom i sve je išlo super. Dok nije došlo vrijeme za prerezati biskvit na dva dijela kada smo skužili da se nije ispekao u sredini :( No dobro, to ćemo izrezati i napuniti kremom, ionako se neće vidjeti u sredini da fali biskvita :P Kada smo mudro riješili i taj problem, pojavio se novi. Slatko vrhnje se nikako nije dalo izraditi u šlag :( Pa sam zaključila da slatko vrhnje i nije baš za istući u šlag, nego za kuhanje. Bilo je već 9 navečer i nismo mogli ništa učiniti po tom pitanju jer dućan više nije radio. Pa sam se jutros digla rano, otišla skrivećki u dućan po vrhnje za šlag i zbrisala pješice k baki završiti tortu. Doma je bio samo deda pa sam se s njim lijepo podružila, a on je bio moj kušač i ocjenjivač slatkoće kreme :) Sve u svemu, uspjela sam završiti tortu i izgledala je super s obzirom na to kak je krenulo.

Zatim je uslijedila polusatna šetnja do doma zajedno s tortom koja se svako malo pomicala u onoj posudi za prenošenje kolača. Još su me dva seoska psa slijedila, a kako imam mali strah od pasa, imala sam sreće da je torta doma došla cijela :)

Nakon obilnog ručka tata je zadrijemao na kauču, a ja sam mu tortu turnula pod nos i probudila ga mirisom čokolade i lješnjaka. Bio je "iznenađen", a iznenađenje je popratio riječima da on nije ni znao da mu je danas rođendan, hahaha, please :D

Ponjupali smo tortu, popili kavicu, pozvali bake i dede i malo se podružili uz buteljicu vina. I onda sam morala na bus za Zagreb jer sutra radim :( No, nema veze. Bilo mi je drago da sam makar na dan došla doma jer znam da bi tata bio tužan da ga i ove godine nismo "iznenadili" tortom i poklonom.

Evo sada i recepta za tortu. Kombinirala sam više recepata, a svaki dio sam malo promijenila po nekom svom nahođenju, to je jače od mene :)

Biskvit:

6 jaja
140 g šećera
5 žlica linolade nugat
75 ml mlijeka
2 žlice ruma
naribana korica naranče
130 g brašna
1 prašak za pecivo
20 g pudinga od čokolade u prahu
50 g prženih mljevenih badema
prstohvat soli

Podloga:

200 g mljevenih petit keksi
150 g maslaca
200 g čokolade za kuhanje
3 žlice šećera
3 žlice ruma
5 žlica poprženih samljevenih lješnjaka

Krema:
500 g mascarpone sira
500 ml vrhnja za šlag (Halta)
7 žlica linolade nugat
200 g prženih mljevenih lješnjaka
2 žlice šećera u prahu

Prvo ispečemo biskvite.
Odvojimo bjelanjke od žutanjaka. Žutanjke izradimo pjenasto sa šećerom. Dodamo rum i narančinu koricu, linoladu i mlijeko. Pomiješamo posebno suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, puding, bademe i sol). Izradimo čvrsto bjelanjke. U smjesu sa žutanjcima naizmjence dodajemo suhe sastojke i bjelanjke. Na dno kalupa za pečenje stavimo masni papir i ispečemo 3 biskvita od smjese. Nemojte peći sve odjedanput jer je tijesto dosta teško i dogoditi će vam se što i meni, ostat će prijesno u sredini, a krajevi će se isušiti. Ohladimo biskvite.

Zatim radimo podlogu:
Otopimo maslac, čokoladu, šećer i rum i u toplo dodamo kekse i lješnjake. Stavimo na dno kalupa za tortu (onaj koji ima odvojiv obruč) i koji smo prethodno dobro namazali po dnu i po stjenkama maslacem, i stavimo da se dobro stegne.

Za kremu pomiješamo mascarpone, linoladu i šećer. Izradimo čvrsto vrhnje za šlag i dodajemo ga naizmjence s mljevenim lješnjacima dok ne dobijemo kompaktnu smjesu.

Tortu sam slagala ovako:
Na podlogu koja se dobro stegnula namažemo kreme. Zatim stavimo prvi biskvit i poprskamo ga sokom od naranče i rumom, po želji. Krema, biskvir, i slažemo tako dalje. Tortu odozgo i okolo namažemo kremom, ima je dovoljno za to sve. Ukrasimo po želji :)

Ja sam je ovako "dokrajčila":


Uglavnom, nema je više :D

Broj komentara: 13:

  1. krasna torta, sretan rođendan tati :)

    OdgovoriIzbriši
  2. uuuuu, predivna i prefina torta :)) Blago se tati!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Torta je zbilja predivna,sve najljepše tati:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Torta je jako lepa. Bas me odusevio vas obicaj da tako spremate celo iznenadjenje za tatu. To je jako, jako lepo i sigurno njemu mnogo znaci...

    OdgovoriIzbriši
  5. Sretav rođendan tvom tati !!!I ja spremam u nedjelju iznenađenje tj. tortu pa možda iskoristim recept ili ukrašavanje.Lješnjaci i čokolada...mmmmmm:))))Bitno da si ti uspješno izbjegla pse, ja bih vjerojatno bacila tortu i bjež!!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. UUu,aaaa...da mi je bar komadičak!Bravo,tata je morao biti ponosan!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ivana, nisam znala da ti je tati roćkas, puno ga pozdravi :) Torta ti predivno izgleda i svaka čast za sav trud. Sviđa mi se ovaj tvoj recept kojeg si iskombinirala, naročito mi je zanimljiva linolada u biskvitu, moram si i ovo spremiti u folder. Ja ne znam kad ću ja to sve isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
  8. tvom tati sve naj želim a torta izgleda super mogu mislit kako je ukusna pozzz ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Torta divno izgleda!
    Sretan rodjendan tvom tati. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Awwwwwwwww Ivkec, lijep post i lijepa torta, izgleda slasno :)))

    OdgovoriIzbriši
  11. Sretan rođendan tati!! :)
    Joj, vidiš ti kako se to hoće zakomplicirati; ja još nisam neki kuhar i ne pečem često kolače, ali dosad mi se ništa previše nije zakompliciralo, osim jedne kreme koja se isto nije dala istući, jer nisam dobro čokoladu otopila (bijelu). Super si se snašla! Lijepo je to kad se tak za dragu osobu žrtvuješ, bježiš od pasa, poskrivečki planiraš, zanemariš svoje potrebe za taj dan.. Tako i ja rado za svoje. Šta ćemo, kad ih volimo. ;)

    OdgovoriIzbriši
  12. bome lijepo iznenađenje :)
    haha i moj deda je glavni kušač dok se nekaj peče :D

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...