petak, 16. ožujka 2012.

Jeste za nešto slatko?

Večeras se družite s mojim alter-egom, obiteljskom kuharicom i slastičarkom :) Dug mi je radni staž, sjećam se da sam prvi ručak skuhala s 10 godina jer je mama bila rađala mog brata baš na 1.1.1996., pa obitelj nije mogla biti bez novogodišnje papice :D

I tako sam se onda sve više praksala, godinu za godinom, do kritične točke kada više nije mama ta koja peče kolače za Božić, nego moja malenkost. Zatim se to proširilo na Uskrs, rođendanske torte, a sada prođe malo koji vikend da sam doma, a da ne smućkam neki kolač :)

Da ne ispada da se samo hvalim, evo jedan receptić za tortu koju sam radila baki povodom njenog odlaska u mirovinu. Posla oko nje ima, ali je konačni rezultat mljac! :D

Nazvala sam je Boemska naranča, jer je u biti osnova torte recept za boem kocke ( zahvaljujem se mery123 s Coolinarike na receptu za boem), a dodala sam još neke svoje slojeve u nju koji imaju u sastavu naranču, pa je zato takvog imena. Da ne duljim više, evo recepta:

Za prvi biskvit trebamo:
     10 bjelanjaka
     40 dag šećera
     5 dag kakaa
     15 dag oraha
     15 dag brašna...
...a za drugi:
     6 jaja
     20 dag brašna
     2 žlice brašna
     1 naranča, sok i korica

I krećemo na izradu biskvita, jedan po jedan. Prvo ćemo izrezati od papira za pečenje 5 krugova promjera pleha za tortu u kojoj ćemo peći biskvite.

Za prvi biskvit radimo sljedeće - miksamo bjelanjke sa šećerom dok smjesa ne bude jakooo čvrsta. Zatim dodajemo prosijane kakao i brašno, pa orahe i sve dobro izmješamo, lagano. Smjesu podijelimo na četiri jednaka dijela u četiri posudice (tako ćemo biti sigurni da će svi biskviti biti iste debljine). Onaj prethodno izrezani papir za pečenje stavimo na preokrenuti pleh i špatulom razmažemo po njemu sadržaj jedne zdjelice, pečemo nekih 10 minuta i samo zajedno s papirom skliznemo biskvit brzo na ravnu podlogu i tu ga pustimo dok se ne ohladi, tj. dok ne počnemo slagati tortu. Ponovimo to sve još tri puta i gotovi smo! Nikako stavljati ove biskvite jedan na drugog po pečenju jer omekšaju zbog puno bjelanjaka i šećera, pa su ljepljivi.

Za drugi biskvit izmješamo žutanjke sa šećerom, dodamo orahe, brašno i sok i koricu naranče. Na dno pleha za pečenje stavimo papir i ulijemo smjesu. Nakon što se ispeče, pustimo da se ohladi, zatim izvadimo biskvit iz pleha i prerežemo na dva dijela.

Dok nam se biskviti hlade i odmaraju, željno čekajući kreme, one se prvo moraju skuhati :) Za prvu kremu nam treba:
     10 žutanjaka
     7 dcl mlijeka
     25 dag šećera
     3 žlice gustina
     4 žlice brašna
     25 dag margarina
     2 žlice ruma...
a za drugu:
     1 puding od vanilije
     3 dcl soka od naranče (iscijeđenog)
     1 dcl vode
     1 žlica gustina
     6 žlica šećera

Za prvu ćemo kremu iskoristiti sve one silne žutanjke od prvog biskvita, svih 10 komada. Izmješamo ih dobro sa šećerom, brašnom, gustinom i 2,5 dcl mlijeka. Ostatak mlijeka stavimo kuhati. Kad mlijeko provri, polako ulijemo ovu smjesu od jaja, brašna, šećera i gustina i kuhamo jedno 10 minuta, mješajući. Ohladimo i u ohlađeno dodamo izrađen margarin i rum.

Za drugu kremu skuhamo puding od vanilije u soku od naranče, a to napravimo tako da puding pomiješamo s gustinom, šećerom i vodom, a sok stavimo kuhati. Kad provri dodamo smjesu od pudinga i kuhamo 3 minute. Stavimo hladiti.

Kad smo sve ispekli, razrezali, skuhali i ohladili, možemo slagati tortu. Na dno stavimo jedan list od drugog biskvita, lagano ga pošpricamo sokom od naranče i rumom. Zatim ga namažemo prvom kremom, poklopimo prvim dijelom prvog biskvita, zatim ide polovica druge kreme, pa opet prvi biskvit, prva krema, prvi biskvit, druga krema, prvi biskvit, prva krema i na kraju drugi dio drugog biskvita. Na kraju tortu premažemo i omažemo okolo prvom kremom, pospemo grilijasom i pošaramo topljenom čokoladom po vrhu.

Grilijas? Ovako to radim: stopim 15 dag šećera na srednje jakoj vatri dok ne dobijem karamel. U tako rastopljen šećer dodam 10 dag grubo mljevenih oraha i brzo umješam. Zatim još brže preokrenem tu masu na masni papir da se hladi. Kada se ohladi, smrvim dobro s valjkom da dobijem mrvice.

A kako to sve skupa izgleda nakon punog sudopera prljavog posuđa, pogledajte sami :)


2 komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...