petak, 30. ožujka 2012.

Proljeće je, a....znate i sami :)

Da je Luka samo znao kako će mu popularan postat taj izraz :) Al kad je istinit! Sjećate se da sam pisala o lazy sunday, e pa, da znate da se s dolaskom proljeća promijenilo dosta toga, vjerovali ili ne!

Kao prvo, ne spavam više do beskrajnih 11 sati, već recimo do 9, pola 10. Otkrila sam trik! Ne spuštati rolete u spavaćoj sobi! Treba pustiti jutarnje sunce da vas probudi, kad već niste sposobni poslušati zapovijed alarma :P Kao drugo, dani su topli i suhi što znači da mogu hopnuti na svoj bajk i otići za čas u grad, ako nešto trebam obaviti. Više ne ovisim o sporim i krcatim busevima i tramvajima. Jedino kaj me zeza je strah od policijske sačekuše jer se baš i ne vozim stazama, al kaj mogu kad ih nema :) I kao treće, puno više vremena provodim vani, u šetnji ili vožnji biciklom, solo ili s dragim i sve je nekako ljepše! Iako sam osoba koja jako voli zimu, proljeće nosi nešto sa sobom čemu je nemoguće odoljeti i tjera nas na pomisao kako nam je ono najdraže godišnje doba. Prošlu nedjelju smo dragi i ja vozili bicikle nasipom Save prema zapadu, pa se izležavali uz njenu obalu u kasno poslijepodne. Sunce je bilo polako na zapadu, Sava je brzo tekla istočno, a mi smo se ugnjezdili na pola puta i uživali jedno u drugom i u proljeću...




Iz tog mog proljetnog nemira, grljenja svemira i mirišanja trave, rodila se i jedna ideja, vezana uz moje kreativne napade :) Pala mi je na pamet prije jedno dva tjedna kad sam mozgala što s parama koje će mi dragi pokloniti za roćkas. Sjetila sam se da ne bi bilo loše da surađujem s frendicom iz srednje, koja se već dugo vremena bavi kulinarstvom i koja je iskusna blogerica, a s kojom sam i nakon škole ostala u kontaktu i super odnosima. Možete škicnuti i njen super slatki blog Bite my cake :) Mislim da neću otkriti o čemu se radi, dok ne bude nekih konkretnih pomaka, ali ću natuknuti da vas očekuje nešto fino, slatko i hrskavo u nečemu lijepom, unikatnom i šarenom :)

Do tada, uživajte u lijepim danima, družite se, ljubite se i budite veseli :)



petak, 16. ožujka 2012.

Jeste za nešto slatko?

Večeras se družite s mojim alter-egom, obiteljskom kuharicom i slastičarkom :) Dug mi je radni staž, sjećam se da sam prvi ručak skuhala s 10 godina jer je mama bila rađala mog brata baš na 1.1.1996., pa obitelj nije mogla biti bez novogodišnje papice :D

I tako sam se onda sve više praksala, godinu za godinom, do kritične točke kada više nije mama ta koja peče kolače za Božić, nego moja malenkost. Zatim se to proširilo na Uskrs, rođendanske torte, a sada prođe malo koji vikend da sam doma, a da ne smućkam neki kolač :)

Da ne ispada da se samo hvalim, evo jedan receptić za tortu koju sam radila baki povodom njenog odlaska u mirovinu. Posla oko nje ima, ali je konačni rezultat mljac! :D

Nazvala sam je Boemska naranča, jer je u biti osnova torte recept za boem kocke ( zahvaljujem se mery123 s Coolinarike na receptu za boem), a dodala sam još neke svoje slojeve u nju koji imaju u sastavu naranču, pa je zato takvog imena. Da ne duljim više, evo recepta:

Za prvi biskvit trebamo:
     10 bjelanjaka
     40 dag šećera
     5 dag kakaa
     15 dag oraha
     15 dag brašna...
...a za drugi:
     6 jaja
     20 dag brašna
     2 žlice brašna
     1 naranča, sok i korica

I krećemo na izradu biskvita, jedan po jedan. Prvo ćemo izrezati od papira za pečenje 5 krugova promjera pleha za tortu u kojoj ćemo peći biskvite.

Za prvi biskvit radimo sljedeće - miksamo bjelanjke sa šećerom dok smjesa ne bude jakooo čvrsta. Zatim dodajemo prosijane kakao i brašno, pa orahe i sve dobro izmješamo, lagano. Smjesu podijelimo na četiri jednaka dijela u četiri posudice (tako ćemo biti sigurni da će svi biskviti biti iste debljine). Onaj prethodno izrezani papir za pečenje stavimo na preokrenuti pleh i špatulom razmažemo po njemu sadržaj jedne zdjelice, pečemo nekih 10 minuta i samo zajedno s papirom skliznemo biskvit brzo na ravnu podlogu i tu ga pustimo dok se ne ohladi, tj. dok ne počnemo slagati tortu. Ponovimo to sve još tri puta i gotovi smo! Nikako stavljati ove biskvite jedan na drugog po pečenju jer omekšaju zbog puno bjelanjaka i šećera, pa su ljepljivi.

Za drugi biskvit izmješamo žutanjke sa šećerom, dodamo orahe, brašno i sok i koricu naranče. Na dno pleha za pečenje stavimo papir i ulijemo smjesu. Nakon što se ispeče, pustimo da se ohladi, zatim izvadimo biskvit iz pleha i prerežemo na dva dijela.

Dok nam se biskviti hlade i odmaraju, željno čekajući kreme, one se prvo moraju skuhati :) Za prvu kremu nam treba:
     10 žutanjaka
     7 dcl mlijeka
     25 dag šećera
     3 žlice gustina
     4 žlice brašna
     25 dag margarina
     2 žlice ruma...
a za drugu:
     1 puding od vanilije
     3 dcl soka od naranče (iscijeđenog)
     1 dcl vode
     1 žlica gustina
     6 žlica šećera

Za prvu ćemo kremu iskoristiti sve one silne žutanjke od prvog biskvita, svih 10 komada. Izmješamo ih dobro sa šećerom, brašnom, gustinom i 2,5 dcl mlijeka. Ostatak mlijeka stavimo kuhati. Kad mlijeko provri, polako ulijemo ovu smjesu od jaja, brašna, šećera i gustina i kuhamo jedno 10 minuta, mješajući. Ohladimo i u ohlađeno dodamo izrađen margarin i rum.

Za drugu kremu skuhamo puding od vanilije u soku od naranče, a to napravimo tako da puding pomiješamo s gustinom, šećerom i vodom, a sok stavimo kuhati. Kad provri dodamo smjesu od pudinga i kuhamo 3 minute. Stavimo hladiti.

Kad smo sve ispekli, razrezali, skuhali i ohladili, možemo slagati tortu. Na dno stavimo jedan list od drugog biskvita, lagano ga pošpricamo sokom od naranče i rumom. Zatim ga namažemo prvom kremom, poklopimo prvim dijelom prvog biskvita, zatim ide polovica druge kreme, pa opet prvi biskvit, prva krema, prvi biskvit, druga krema, prvi biskvit, prva krema i na kraju drugi dio drugog biskvita. Na kraju tortu premažemo i omažemo okolo prvom kremom, pospemo grilijasom i pošaramo topljenom čokoladom po vrhu.

Grilijas? Ovako to radim: stopim 15 dag šećera na srednje jakoj vatri dok ne dobijem karamel. U tako rastopljen šećer dodam 10 dag grubo mljevenih oraha i brzo umješam. Zatim još brže preokrenem tu masu na masni papir da se hladi. Kada se ohladi, smrvim dobro s valjkom da dobijem mrvice.

A kako to sve skupa izgleda nakon punog sudopera prljavog posuđa, pogledajte sami :)


četvrtak, 15. ožujka 2012.

Novi look i nove ideje

Pozdrav :)
Nadam se da vam se sviđa novi look mog bloga :) Onaj prijašnji je bio nekako mračan, iako je imao na sebi neke vesele elemente kao što su leptiri, srca i bicikli, ali pošto je došlo proljeće vrijeme je za promjene i to vesele :)
Pa sam se večeras odlučila promijeniti i ime bloga i njegov izgled. I nastalo je ovo proljetno izdanje s ptičicama i pastelnim bojama i moram vam reć da mi se sviđa :P ALI! Poznavajući sebe, već ću za mjesec do dva slagati novi look i opet potrošiti 3 sata na njega, al nema veze :) Zapravo mi se ni ovaj novi naslov nešto previše ne sviđa, ali nek bude tu za sada, dok mi ne klikne nešto super i pamtljivo.

Kaj još ima novoga? 

Dani su sve ljepši :D A to za mene znači bicikl, priroda, klupice, pivice na otvorenom, sunčane terase i nove odluke. Bicikl ću spimpati čim se vratim u Zagreb, malo ga oprati i podmazati, a možda i padne neki individualizirani look :) Jooooj, trebala sam ga spremiti u šupu, a ne ostaviti zavezanog za ogradu stubišta zgrade :/ Damn...Nadam se da će U-lock dobro služiti dok me nema...

U nedjelju planiram s dečko na Hrelić :) Nisam nikada tamo bila, ali znam da je to "leglo" super stvari, originalnih i jeftinih, raj za kreativne ruke željne preoblikovanja i davanja novog života i druge prilike starim stvarima. Veli dragi da uzmem 10 kuna i vratit ću se punog ruksaka :) Mislim da ipak malo karikira, al iskreno se nadam da ću uspjeti naći svašta zanimljivoga za malo para. Budem malo i pofotkala, pa piknem ovdje slikice :)

A u ponedjeljak imam još jedan plan :) Prijavila sam se danas na stranice Volonterskog centra Zagreb. Već neko vrijeme razmišljam da odem volontirati, pošto posla plaćenog baš i nema, a ja imam pregršt slobodnog vremena. Osjećaj kad napraviš nešto dobro je neprocjenjiv, tako da sam se danas odlučila prijaviti zajedno s frendicom za radionicu izrade uskrsnih ukrasa za štand udruge DON KIHOT - terapijsko jahanje. Radi se o petosatnoj kreativnoj radionici u kojoj ću pokušati dati svo svoje strpljenje i kreativnost da napravim što više i što bolje svega i svačega :) Samo se nadam da će biti mjesta još kad pošaljem prijavu...Drž'te fige!

Sljedeći tjedan imam i zadaću obići hobi dućane i vidjeti što bi mi trebalo za neki projektić koji će mi financirati dragi za rođendan, ono o čem sam pisala u prošlom postu. Bit će to dugotrajan i mukotrpan izbor, ali dat ću sve od sebe!

Svašta mi se, kao što vidite, vrti po glavi, samo se nadam da ću uspjeti sve ostvariti prije no što me opet ščapi zločesta lijenost i dugo spavanje svaki dan :) 

Za kraj opet jedna super pjesmica, vesela i đuskava :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...