nedjelja, 14. travnja 2013.

The Kolač

Stiže recept za kolač koji sam radila svojim curama da ih počastim za rođendan. Napravila sam dva manja protvana jer sam častila i svoje doma i P i brata i curu mu i još kojeg gosta, pa sam ovdje stavila  količine namirnica potrebne za jedan normalan protvan, onaj s visokim stranicama :)

Kolač je nastao raznoraznim kombinacijama recepata, kao što to i inače jest slučaj kod mene. A sudeći po komentarima onih koji su ga jeli, pogodila sam :)

Biskvit:

10 dag lješnjaka
7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica brašna

Prvo lješnjake malo popržimo na suhoj tavi, dok ne počnu onak fino mirisati. Pustimo ih da se ohlade, pa im skinemo opnu. Zatim ih stavimo u suhu čistu krpu i batom za meso usitnimo, ne presitno, ne prekrupno. Na dno protvana stavimo masni papir. Pospemo po njemu tuckane lješnjake.
Bjelanjke izradimo u čvrst snijeg sa šećerom. Zatim im dodamo brašno, lagano ga umješavajući kuhačom. Biskvitno tijesto rasporedimo na lješnjake u više hrpica i lagano ravnomjerno razmažemo. Stavimo peći dok ne porumeni, poprilično je brzo gotovo. Kada je biskvit pečen, izvadimo ga skupa s masnim papirom i vratimo u protvan tako da nam je sada biskvit dolje, a lješnjaci gore i lagano uklonimo papir. 

Žele od višanja:

1 staklenka kompota od višanja (cca 750 ml)
1 puding od vanilije
5 žlica šećera

Prašak za puding pomiješamo sa šećerom i malo soka od kompota. Ostatak kompota zajedno s višnjama stavimo kuhati. Kada prokuha, ukuhamo puding i kuhamo nekih 3-4 minute. Dok je još tako vruće, prelijemo preko biskvita, rasporedimo višnje i pustimo da se sve skupa dobro ohladi.

Krema:

7 žutanjaka
12 dag šećera
2 pudinga od vanilije
3 žlice brašna
1 litra mlijeka
2 vanilin šećera
25 dag margarina za kreme
12 dag šećera u prahu

10 dag čokolade za kuhanje

Pomiješamo žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodamo im pudinge, brašno i sve skupa razmutimo s 2 dcl mlijeka. Ostatak mlijeka stavimo kuhati. Kada zakuha, ulijemo lagano pripremljenu smjesu od jaja i kuhamo jedno 10 minuta uz stalno mješanje. Vruću kremu podijelimo na dva dijela i u jedan dio natrgamo čokoladu za kuhanje i izmiješamo. Pustimo obje kreme da se ohlade do kraja.
Margarin izradimo pjenasto sa šećerom u prahu (to mi je onaj najgori dio rađenja kolača :D Sjećam se da mi je mama uvijek dok sam bila manja uvaljivala taj dio posla. Mrzila sam kak se šećer neće da uhvati za margarin i sve bježi iz tanjura. Danas ja uvaljujem drugima taj posao :P). Pola dodamo žutoj kremi, pola crnoj i dobro izradimo obje s mikserom. 

Na hladan biskvit s višnjama premažemo prvo žutu kremu. Opet predlažem da je prvo nanesete u hrpicama i onda razmažete da ne dođe do miksanja svega i svačega. Zatim na žutu ide crna krema. 

I kao zadnji sloj - šlag :) Izradimo pola litre vrhnja za šlag s jednim kremfixom i 2-3 žlice šećera i premažemo po kolaču. Dooooobroooo ga ohladimo i spreman je za papanje :)


Broj komentara: 14:

  1. Ne može to tako. Pošalji malo, odmah, sad! :D

    OdgovoriIzbriši
  2. finooooooooo!! ali kako ja nisam zena od kolaca, cim vidim sve ove slojeve zamisljam muku i posao oko njih i na tome obicno ostane.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. možeš ti to! nije komplicirano, samo tako izgleda :)

      Izbriši
  3. Doista fino izgleda, ali i ja se bojim kako je bilo puuuno posla! Svaka ti čast:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. a onako, srednje :) ali nije bilo za padat s nogu

      Izbriši
  4. kakav fenomenalan kolač! ovakvi su mi kolači i okusi najdraži

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlično izgleda, a vjerujem da je i preukusan :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...