srijeda, 16. siječnja 2013.

Zagrebačke kremšnite


Vrijeme je za novi recept :)

Ovaj kolač vole svi u mojoj obitelji, pa i šire, a vjerujem da niti vi niste imuni na njega!


Zagrebačke kremšnite me podsjećaju na djetinjstvo. Ono siromašno djetinjstvo u ratnim godinama. Svake nedjelje mama, tata, mlađi brat i ja lijepo bismo se obukli i pošli u šetnju gradom Zagrebom. Bili smo daleko od svog doma, živjeli u tuđem stanu i s malo novca. Nismo imali puno, ali su brata i mene moji roditelji uvijek pokušali razveseliti sitnicama. Jedna od tih sitnica (a zapravo velikih stvari gledano kroz dječje oči) bila je upravo ta šetnja gradom i posjet slastičarnici Vincek. Svatko bi naručio jednu kremšnitu, u ljetnim mjesecima jednu kuglicu sladoleda i bio sretan :)

Sad kad sam velika, izrađujem ih i sama. Ovaj recept sam pronašla u jednoj knjizi koju je mama kupila davno prije nego su se recepti skidali s interneta. Malo sam ga modificirala kroz vrijeme, kao što imam običaj sa svim receptima na koje naiđem :)

Sastojci:

lisnato tijesto (pola paketa)

10 jaja
36 dag šećera
30 dag brašna
2 žlice gustina
2 litre mlijeka
2 vanilin šećera

500 ml vrhnja za šlag
1 kremfix
šećera u prahu po želji (2 žlice)

čokoladna glazura:
150 g čokolade za kuhanje
7 dag margarina
2 žlice ulja
1 žlica vode

Lisnato tijesto razvaljamo i stavimo peći na prevrnuti pleh, Prethodno ga izbockamo vilicom da se ne napuše. Razvaljajte ga malo šire od površine pleha jer se skupi u pečenju. Gotovo je kada dobije zlatnu boju. Kada je pečeno obrežemo ga ako ima viškova i stavimo u isti taj pleh.

Za kremu radimo sljedeće: 
Razdvojimo žutanjke od bjelanjaka. Žutanjcima dodamo 25 dag šećera i vanilin šećer i pjenasto izmiješamo. Ali zbilja dobro izmiješamo :D Dodamo brašno i gustin, naizmjence s pola litre mlijeka i opet dobro izmiješamo. Smjesa mora biti pjenasta i bez grudica.

Ostatak mlijeka stavimo kuhati. Kada zakipi, ulijemo smjesu od jaja polako i kuhamo 15 minuta uz konstantno miješanje. Isprva će se smjesa jako zgusnuti, a kasnije će postati sve rijeđa i rijeđa. To je dobro :) Bilo bi dobro da imate nekoga tko će vam biti mali od kuhinje da zadnje tri minute dok vi kuhate kremu izradi snijeg od bjelanjaka. I da se izmjenjuje s vama u miješanju kreme, jer za 15 min ruka otpadne :)
Dakle, bjelanjci se moraju istući u čvrsti snijeg s ostatkom šećera (11 dag). Kada se krema sa žutanjcima skuhala, u vruću polako, polako umiješamo izrađene bjelanjke. Uzmite neku veliku posudu za to, jer smjese ima punoooo. Kada ste dobro izmiješali, prelijte preko lisnatog tijesta, dobro stresite i stavite hladiti.

Kada je hladno, izradimo vrhnje za šlag (neka je vrhnje drito iz hladnjaka, dobro rashlađeno). Miksamo ga s kremfixom dok se ne stisne i na kraju dodamo šećera u prahu koliko želimo. Ja stavim neke dvije žlice. Premažemo preko hladne kreme.

I za kraj, čokoladna glazura. Istopimo sve navedene sastojke, malo prohladimo da bude mlako i lagano prelijemo preko šlaga i razmažemo. Bitno je da je glazura mlaka kad se nanosi na šlag jer će u protivnom samo potonuti u njega. Sve skupa jakoooo dobro ohladimo i to je to :D


I za kraj, da s vama podijelim zimsku idilu svog malog mjesta :) Trenutak uhvaćen tijekom 45-minutnog čekanja busa za Zagreb :)



Broj komentara: 10:

  1. krasan kolač- poželim da jedem slatko :(
    i priroda je krasna, pretpostavljam da je čekanje busa bilo manje krasno ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako lijepo izgleda, ali ja ti ne volim baš kremšnite, taaaaak da, kad ti dođem možeš nešto drugo napraviti hihi :)
    Zimska idila je krasna. Još da i bus ne kasni.. Vjerujem da bi jednako uživala u idili da si ga čekala samo 5 minuta :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Imam ih odavno u planu, ovo će mi baš pomoći.
    I lijepa ti je priča uz kolač :) :*

    OdgovoriIzbriši
  4. Mi ih zovemo krempite i meni su drage, ali svi ostali oko mene ih obožavaju i čude se kako i ja nisam luda za njima :D Izgledaju ti super! A ova zimska fotka je stvarno predivna :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, 45 minuta na zimi..brr
    Imam ja ovde jednog pacijenta sto je slab na ove kremaste kolace :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Njam njam kolač. Meni smiješno kako ljudi tu u Zg kukaju oko busa i tramvaja - kod mene doma je bilo normalno da bus ide svakih sat vremena iako je vozio samo 15km daleko od Osijeka a kad bi pao snijeg ne da je kasnio već uopće ne dođe. Ili krepa na pol puta i kaže ti - zamjena stiže za sat i pol pa il čekaj il pjehe :D

    OdgovoriIzbriši
  7. izgledaju vrlo ukusno i vjerujem da to i jesu!

    iz ovog što si napisala, možda nisi imala puno materijalnog, ali imali ste jedni druge i divan ritual koji otapa sav zagrebački snijeg!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Moj tata je veliki ljubitelj svih kremsniti, ali zagrebacke mu jos nisam pravila, a obecala sam mu jednom prilikom...

    OdgovoriIzbriši
  9. obožavam kremšnite, krasan ti je recept i izgledaju svjetski

    OdgovoriIzbriši
  10. Eto meni je potonula glazura :(

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...