utorak, 22. siječnja 2013.

Zimski doručak

Evo ga opet :D Snijega :D Ok, jučer mi je prisjeo jer je kiša padala i bilo je strašno bljuzgavo, ali danas ga opet volim!


Reći ćete "lako voljeti snijeg iz topline svoga doma". Istina, tako nam je puno draži. A osobito kad imamo nešto fino za jesti :)



Ovaj desert smo dečko i ja otkrili još ljetos kada smo bili u slastičarnici "Zagreb". Tu večer nam se baš jelo slatko i rasipalo s novcima, pa smo si nakon dvije kuglice sladoleda pojeli još svatko i po kolač. On si je uzeo crumble od jabuka sa sladoledom. Rekao je da nije nikada jeo bolji desert i skromno me pitao jel bi ja to znala napraviti doma :). Kako da ne! - bio je moj samouvjereni odgovor, pa sam ga za koji dan obradovala crumbleom iz kućne radinosti.

Potrebno je (za jedan manji protvan):

5-6 jabuka srednje veličine (najbolje su se pokazale one obične, idared)
2 žlice šećera
prstohvat cimeta 

30 dag brašna
16 dag margarina
12 dag šećera

cimet, grožđice

sladoled po želji - najbolje paše sladoled od vanilije s komadićima orašastih plodova iz Lidla :D samo 12 kuna litra!

Priprema: 
Jabuke ogulimo i nasjeckamo na kockice (ne presitne, ne prekrupne, recimo 1 cm). Stavimo ih kuhati u vodi, vode nek bude tek toliko da se jabuke pokriju da se ne "isperu" previše u kuhanju. Dodamo im 2 žlice šećera i prstohvat cimeta i kuhamo dok ne omekšaju.

Dok se jabuke krčkaju napravimo tijesto. U zdjelu strpamo brašno, nasjeckani margarin i šećer i prstima mrvimo po tijestu dok ne dobijemo jednolično mrvičasto tijesto.

Protvan namažemo maslacem. Zatim na dno stavimo kuhane, procijeđene jabuke. Po njima pospemo grožđica po želji i cimeta po želji. I zatim po vrhu jednolično posipamo mrvice tijesta. Stavimo peći na 200 stupnjeva dok se tijesto lijepo ne zarumeni po vrhu. 



Najfinije je jesti dok je crumble vruć ili topao, u kombinaciji s hladnim sladoledom. 

The Sladoled :)

Brzo, jednostavno, jeftino i zbilja jako fino.

Broj komentara: 13:

  1. UU, njam! samo sto imam jednog ovde sto ce iskopati jabuke i odgurati ih na stranu :))

    OdgovoriIzbriši
  2. obožavam crumble, od bilo kojeg voća, to je tako jednostavno a toooolko dobro! krasno :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kombinacija toplog i hladnog-pun pogodak! :)
    Sve moze da se napravi kod kuce, samo treba probati, svaka ti cast! ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo doista izgleda primamljivo ( iako ne volim jabuke) a kombinacija prhko, vruće tijesto i hladan sladoled vjeujem da je fantastična :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. obožavam crumble...nisam ga jela u poslastičarnici, već mi često kuma pravi od sveg mogućeg voća...i ne bih umela reći sa čim je najlepši. MEGA LIKE!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. crumble je odlična stvar, jela sam ga u Cookie Factory! svaka čast na home made crumbleu

    OdgovoriIzbriši
  7. Još nisam radila crumble, a stvarno moram... ovaj tvoj djeluje jako jako fino.. :) Još uz sladoled.. mmmmm, savršeno :))

    OdgovoriIzbriši
  8. još ovo nisam niti jela, a čula sam da je fino - probat ću napraviti po tvom receptu!
    svrati do mog bloga
    http://carpe-diem-anamb.blogspot.com/2013/01/liebster-blog-award.html

    OdgovoriIzbriši
  9. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    OdgovoriIzbriši
  10. Mmm jako fino izgleda!nemam naviku uzimat sladoled u lidlu ali next time sigurno uzimam da isprobam ovaj recept:)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...