ponedjeljak, 6. kolovoza 2012.

Youth without youth

Zadnja dva dana sam ležala u krevetu s povišenom temperaturom, glavoboljom i grloboljom. Veli doktor upala grla, pa sam sad na Sumamedu. Danas je bolje, iako me još grlo boli. Bitno da me ne trese ona odvratna groznica. Zanimljivo kako čovjeku može biti ekstremno hladno dok je vani 35 stupnjeva, ako ne i više. 

I što da čovjek radi dok leži u krevetu nego da gleda filmove. Prvo sam pogledala prva dva nastavka Batmana s Christianom Baleom (mljac :D) jer u subotu idem s dečkom gledati treći dio, pa da budem spremna. A sinoć sam pogledala valjda najneobičniji film ikada, za koji nisam sigurna da sam ga posve shvatila, ali me se ipak dojmio.

Youth without youth. 


Film je snimljen po noveli Mirceae Eliade, rumunjske filozofkinje, koja se tijekom svog života zanimala za indijsku kulturu i jezik. Godine 1956. postaje predavač Povijesti religije na Sveučilištu u Chicagu. Nagrađena je za svoje remek-djelo Povijest religijskih ideja. Po njezinim djelima snimljena su još dva filma - The Bengali Night s Hughom Grantom i Domnisoara Christina. Snima se još jedan, Miss Christina.

Redatelj filma je Francis Ford Coppola.

Warning! Contains spoilers :)
Dakle,  radnja je ovakva. Dominik Matei je rumunjski profesor, njegova strast su orijentalni jezici i filozofija, a njegova najveća želja napisati djelo u kojem će otkriti porijeklo jezika. Još kao mladić je bio vrlo strastven oko svog životnog djela. I bio zaljubljen u lijepu Lauru koja ga je shvaćala i koja je bila zainteresirana za njegov rad. Međutim, kao i svaka druga žena, nije htjela biti na drugom mjestu i napustila je Dominika. Udala se za drugoga i umrla na porodu za godinu dana. To je Dominika veoma potreslo i pratilo ga je kroz cijeli njegov život. Život bez ljubavi i život bez uspjeha. Odlučuje se ubiti u sedamdesetoj godini života. Na Uskrs 1938. godine dolazi u Bukurešt s tom namjerom. Međutim, tek što je izašao iz vlaka, pogađa ga munja. I onda se počinju događati čudne stvari. Nakon dva tjedna Dominik se potpuno pomladio. Od starca je postao 30-godišnjak. Njegove sposobnosti postaju nevjerojatne. Čita knjige na način da im samo pogleda korice, uči nove jezike, svo znanje svijeta je njegovo i to ga čini sretnim. Žele ga se dokopati nacisti za svoje projekte, ali zahvaljujući svojim sposobnostima uspješno ih zaobilazi. Dominik često diskutira sam sa sobom. Njegova ličnost se projicira u njegovog "klona", koji je preslika svega onoga čemu Dominik teži cijelog svog života. 
Nekoliko godina nakon završetka Drugug svjetskog rata Dominik u planinama susreće mladu djevojku. Veroniku. Ista Laura. I zaljubljuje se taj tren. Poslije saznaje da se ona izgubila u planini za vrijeme nevremena i odlazi je potražiti. Nalazi je u pećini kako priča na sanskritu i kako se predstavlja kao Rupini. Kasnije saznaju kako je kod Veronike došlo do transmisije duša i kako je Veronikino tijelo poslužilo kao dom duše indijske djevojčice Rupini. Uskoro Rupini napušta Veroniku. Veronika se zaljubljuje u Dominika. Zajedno odlaze na Maltu, uživati u miru i sreći. Međutim, to ne traje dugo. Svaku noć Veronika počinje govoriti drugim starim jezikom, idući sve više i više u prošlost. Dominika to oduševljava, napokon će moći završiti svoje životno djelo o porijeklu jezika. Ona mu želi pomoći iako je to iscrpljuje. Nakon dva tjedna Veronika se budi vidno ostarjela i pada u depresiju. Dominik to više ne može podnijeti. Odustaje od svog životnog cilja i pušta Veroniku jer zna da je on kriv za njenu preranu starost. Ona odlazi, a on se vraća u rodnu Rumunjsku. Opet sam i žalostan. Nakon posljednjeg razgovora sa svojim alter egom koji ga je isprovocirao na način da mu je rekao da nikada ništa od njega neće biti i da sada nikada neće završiti svoje djelo, Dominik ga se odlučuje riješiti shvativši da ono što je u životu najviše zapravo želio - ljubav. Vraćaju mu se njegove stare godine i umire sam u Bukureštanskom snijegu. Veronika se pomladila, udala i bila sretna.

To je "kratki" sadržaj. Moje shvaćanje filma je puno teže za napisati.
Pročitala sam po recenzijama da ovaj film nije za svakoga. Istina, nije. Kada sam ga počela gledati, nisam ništa razumjela. Skoro sam odustala. Kako je radnja išla sve dalje i dalje počela sam se "prebacivati" u drugu sferu razmišljanja, početi prihvaćati sve to misteriozno u filmu kao metaforu i stvari su počele dolaziti na svoje mjesto.
Youth without youth. Mislim da sam shvatila bit naslova. Možda sam se čak i poistovjetila s njime, ne u klasičnom smislu da se meni događaju iste stvari, nego da shvaćam kakve bi tragove na meni ostavila mladost bez mladosti. Jedno su godine, drugo je kako ih proživiš. Dominik je imao sve dok je bio mlad, prvi put. Imao je svoju znanost, svoju strast, svoju Lauru, svoje prijatelje i bio je cijenjen od strane akademske zajednice. Međutim, odsutao je od onoga što mladost pruža, odustao je od užitaka. Nije pružao Lauri dovoljno života jer je bio okrenut svojoj nauci. Njegova glad za uspjehom i znanjem ga je koštala ljubavi i sreće. Čitav ostatak života je ostao sam misleći na Lauru.
Onda je dobio drugu priliku i potpuno se pomladio, ne samo u fizičkom smislu. Ljubovao je s djevojkama, uživao u životu. Istina, učio je i dalje, ali zahvaljujući njegovim moćima to je sada išlo lako i brzo. Sve dok se nije pojavila Veronika i dok nije otkrio da pomoću nje može ostvariti svoj san. Ponovno je njegova želja da se ostvari u životu postala jača od njegove ljubavi. Ili možda nije ovaj put? Kada je shvatio da će je njegov san uništiti, on je pušta. To je ona nesebična snaga ljubavi. U trenutku rastanka govori joj da je njegovo prokletstvo da izgubi sve što voli.
Ono što nikako nisam uspjela dešifrirati je značenje i simbolika ruže u filmu. Zato postoji Google :) Ovdje možete pročitati više o simbolima u filmu.



Ovaj film definitivno ima neke dublje filozofske implikacije, ali moj ih mozak ne shvaća, jednostavno jer nije učen tako razmišljati. Moj je zaključak da čovjek ne može biti proživljen u potpunosti ako nema ljubavi i ako ne živi punim plućima s onim kojeg voli. Ambicija je lijepa stvar, ali ne hrani dušu do kraja.

Što biste vi napravili od svog života da dobijete drugu priliku kao Dominik?




Broj komentara: 18:

  1. Hajde oporavljaj se dok se leto nije zavrsilo :)) Preskocila sam 2/3 posta jer necu da si spojlam gledanje :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Želim ti da što prije ozdraviš! Pročitala sam samo pola ovog tvog "spoilera" i zaintrigiralo me pa ću ga probati skinuti sa neta :)) Ako ga ne pronađem vračam se pročitati do kraja :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala, danas sam se napokon riješila temperature! ma lako ćeš ga naći, ima ga na torentima, iako nije baš razvikan :)

      Izbriši
    2. Pogledala sam film sinoć. Bio je malo težak i bilo mi je žao Dominika. Inače mi je jako drag glavni glumac, kvalitetan je i odlično se snalazi glumeći ovaj jako kompleksan lik! Na kraju je dokazao kako je jaka ličnost i kako mu je bila važnija sreća i dobrobit njegove drage nego životno djelo koje je toliko htio završiti. Jedino nisam shvatila kako je tako "naglo" ostario, zapravo na kraju se upitam da li se sve ono od udara groma uopće desilo ili ne... neka vrsta Inceptiona :D S ružom se nisam puno zamarala...

      Izbriši
    3. to sam se i ja pitala, što je od toga java, a što ne :)

      Izbriši
  3. Ozdravi brzo! Hvala na preporuci, film već guglam ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ozdravi što prije. Ja sam hvala Bogu rijetko bolesna ali i mene zna uhvatiti zimi, već sad imam osjećaj da mi se nešto sprema jer sam neispavana i loše mi je. I super da ideš pogledati film, meni je bio odličan!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma to je sve od ovog ludog vremena, jako je vruće i onda se trpamo hladnim napitcima i hranom :( nadam se da se nisi razboljela!

      Izbriši
  5. Hej draga! Nominirana si za jednu lijepu nagradu kod mene na blogu pa provjeri o čemu se radi! Nadam se da će ti se svidjeti :)

    OdgovoriIzbriši
  6. i na mojem blogu te čeka nagradica :)

    OdgovoriIzbriši
  7. budem si skinula film da vidim o čem se radi. nadam se da si do sada( jer sve čitam sa zakašnjenjem) ozdravila:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jesam, hvala :) nadam se da si i ti dobro i da ide na bolje :)

      Izbriši
  8. Ozdravi brzo :)
    Koja komplikacija od filma :D

    :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. bogmeć je komplikacija :) ali vrijedna gledanja :)

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...